Ljetnji studentski kamp ljekovitog bilja

U okviru realizacije projekta “Ljekovito bilje – povezivanje nauke, prirode i biznisa” koji realizuje NVO Natura u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Biotehničkim fakultetom u Bijelom Polju, u Kolašinu je od 26-30.05. organizovan ljetnji studentski kamp ljekovitog bilja na kome su učestvovali studenti Biotehničkog fakulteta iz Bijelog Polja.
Na kampu je učestvovalo preko 20 osoba od kojih je bilo 15 studenata Biotehničkog fakulteta.
Prvog dana učesnici su imali priliku da se upoznaju sa tehnologijom gajenja ljekovitog bilja na oglednim parcelama koje je formirala NVO Natura u saradnji sa Biotehničkim fakultetom u okviru Rasadnika Uprave za šume u Kolašinu.
Narednih dana kamp je realizovan na obroncima planina Bjelasice, a učesnici su posjetili i Nacionalni park Biogradska gora i Botaničku baštu Dulovine.
Pored toga učesnici kampa se se sastali sa više sakupljača i prerađivača ljekovitog bilja sa teritorije Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polja gdje su u razgovoru sa njima dobili određene informacije na koji način oni sakupljaju ljekovito bilje, koje proizvode od njega prave i vrijeme kada vrše branje ljekovitog bilja.
Kamp je pratila Dr Jasmina Balijagić sa Biotehničkog fakulteta koja je održala i radionicu na temu Kalendar branja ljekovitog bilja.
Projekat ”Medicinal herbs – connecting science, nature and business/ Ljekovito bilje – povezivanje nauke, prirode i biznisa” se realizuje u okviru Sektorskog operativnog programa za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku (SOPEES) 2015-2017. – Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje koji ko-finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Projekat realizujemo u saradnji sa Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore.