Pošumljavanje

Povodom 22. aprila, Dana planete zemlje učenici Srednje mješovite škole Braća Selić uz podršku NVO Natura, Uprave za šume Crne Gore – područna jedinica Kolašin i Opštine Kolašin realizovali su akciju pošumljavanja lokaliteta u Bakovićima kod Kolašina.

Ova akcija je nastavak uspješne saradnje NVO Natura sa partnerima koja traje skoro dvije decenije. U okviru ove višegodišnje saradnje do sada je posađeno preko 25.000 sadnica.

Ovu aktivnost NVO Natura realizuje u okviru projekta ”Ekološki grad u ekološkoj državi”,  u partnerstvu sa NVO Građanska inicijativa mladih iz Rožaja, a u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji implementira Green Home u saradnji sa partnerskim organizacijama Climate Action Network iz Brisela (CAN Europe) i Savjet za zelenu gradnju Crne Gore. Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori kroz IPA Programa za razvoj civilnog društva 2016.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje kao podsjetnik da planeta i njeni ekosistemi daju život i kao upozorenje na opasnosti koje prijete biljnim i životinjskim vrstama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijevanja i klimatskih promjena.

Ove godine Dan planete Zemlje se obilježava pod sloganom “Zaštitimo naše vrste”, a u tom događaju, kao i svake godine, učestvuje više od 150 zemalja i milijarde ljudi, čineći ga najvećom građanskom akcijom na svijetu.

Ulazak u svih pet nacionalnih parkova Crne Gore povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje je besplatan, najavljeno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Iz tog preduzeća pozvali su ljubitelje prirode i aktivnog odmora da posjete nacionalne parkove „Durmitor”, „Biogradsku goru”, „Lovćen”, „Skadarsko jezero” i „Prokletije”, uživaju u pješačenju, planinarenju, vožnji biciklima, kajakarenju, krstarenju Skadarskim jezerom, posmatranju ptica i ostalim sadržajima koja nude ova zaštićena područja.