5 ekoloških rezolucija za ovu godinu

Piše: Tamara Nenadić

 

Život od prirodnih materijala

Čekala sam da se utisci slegnu, da nas sve prođe ta novogodišnja euforija i da se sa liste precrtaju sve one rezolucije koje nisu preživele ni do drugog januara. Sada je vreme da se prave planovi za ovu godinu, da se fokusiramo na to šta zapravo želimo da uradimo tokom nje i kakve promene da primenimo na dosadašnji stil života. Moj vam je savet da izbegavate velike ideje koje brzo padaju u vodu i da se osvrnete na sitnice, male korake kojima ćete stvarno stići na željenu destinaciju. Evo pet ekoloških promena kojima, ne samo da ćete promeniti sebe i svoj život na bolje, već i uraditi nešto dobro za prirodu, kao i uticati na ljude oko vas.

Spakujte ceger

Ono što bih želela da sada uradite jeste da na minut prestanete sa čitanjem, ustanete i pronađete ceger, savijete ga i stavite u tašnu, ako vam on ipak nije pri ruci onda zabeležite negde i nabavite već jednom taj ceger. Kako biste se osigurali da ga ne zaboravite sledeći put kada krenete u kupovinu, možete spakovati po jedan u svaku torbu koju koristite, jedan ostaviti u automobilu i obavezno ga ponovo spakujte kada sa kupovinom završite.

Zamenite sve obične sijalice LED sijalicama

LED sijalice dugotrajnije su od običnih (neke mogu trajati i do 25 godina) i troše 40% manje električne energije, a kvalitet svetla je potpuno isti. LED sijalice jesu skuplje od običnih, ali ako pogledate širu sliku, korišćenjem ovakvih sijalica ipak ćete uštedeti na godišnjem nivou.

Počnite da planirate svoje obroke

Koliko god vam zvučalo naporno i besmisleno, pola sata koje uložite u planiranje obroka, kupovine namirnica i kuvanje potpuno će vam promeniti život. Na ovaj način izbegavate bacanje hrane, postajete svesni kakva je vaša ishrana zapravo i koliko novca trošite na istu. Otpad u vidu hrane koji se proizvede na globalnom nivou dovoljan je da nahrani 1 milijardu ljudi, a sva ta hrana koju ne jedemo završiće na deponiji gde se vremenom razgrađuje i pretvara u destruktivan gas, metan.

Smanjite količinu plastičnih pakovanja

Flašica vode koju ćete poneti od kuće, jedna veća kesa pirinča umesto tri manje ili taj ceger koji ste konačno poneli sa sobom samo je par malih navika kojima možete mnogo promeniti. Plastika je naš veliki neprijatelj, ne samo da zagađuje okolinu već se za njenu proizvodnju godišnje troši 12 miliona buradi nafte. Plastični otpad takođe ubija milione ptica, hiljade morskih kornjača i kitova svake godine.

Informišite se

Pročitajte nekoliko tekstova o tome kako ugrožavate prirodu, koje promene možete uneti u svoju svakodnevnicu kako biste izbegli globalno zagrevanje ili izumiranje određenih vrsta. Raspitajte se kojim ekološkim projektima u vašoj okolini se možete priključiti i podelite sve ekološke novosti i promene za koje saznate sa prijateljima i porodicom.

Ako planirate da uradite ovih pet sitnih stvari u novoj godini, sledeće ćete pronaći cebe na neprepoznatljivom mestu, usred potpuno drugačijeg, boljeg života. Ako uradite samo jednu, ipak pomažete prirodi, sebi i onima oko sebe.