Svjetski dan okeana – 8. jun

Svjetski dan okeana se nezvanično obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu “Planete Zemlje” održanom u  Rio de Žaneiru. Međutim Ujedinjene nacije su praznik zvanično priznale tek 2008. godine.

Obilježavanje WOD (World Oceans Day) ima za cilj isticanje važnosti okeana za život na Zemlji te upozoravanje na posljedice koje bi mogla stvoriti nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava od strane čovjeka. Okeani kao bitan faktor prirodne ravnoteže sve su ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrijebljenjem kitova i delfina te zagađenjima s kopna i plovila.

Okeani zauzimaju 71% Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni. Duži niz godina službeno su postojala četiri okeana sve dok u proljeće 2000. Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni okean. Ta velika međusobno povezana vodena masa okeana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim okeanom.

Osam tona plastike svake godine dospije u okeane, a zbog plastičnog otpada godišnje nastrada milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara, saopštile su Ujedinjene nacije.

U saopštenju povodom Svjetskog dana okeana, 8. juna, UN su ukazale na globalno zagađenje okeana plastikom i istakle da su “okeani pluća” Zemlje i da obezbjeđuju najveći dio kiseonika.

UN su podsjetile da su okeani značajan izvor hrane i ljekova, ali i da predstavljaju “kritičan deo biosfere”.

“Ribe jedu plastiku, a mi jedemo ribe”, ističu UN.

Navodi se i da pojedinci mogu “mnogo toga da učine”, a pored ostalog, da smanje upotrebu plastike.