Zaštita Mrtvice – prilika za prirodu i ljude – Okrugli sto

 

U Kolašinu je održan okrugli sto u organizaciji nevladinih organizacija Eko-tim i Natura, uz podršku globalne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy, sa ciljem doprinosa postupku proglašenja Mrtvice sa okolinom zaštićenim područjem a na način da se osigura da proces bude participativan, transparentan i inkluzivan.

 

Poseban fokus događaja bio je na informisanju odbornika kolašinskog parlamenta, mještana koji žive u području predloženom za zaštitu  i drugih zainteresovanih strana.

Na okruglom stolu je zaključeno da postoji podrška svih aktera postupku uspostavljanja zaštićenog područa, ali da je neophodno uložiti dodatne napore kako bi se, posebno lokalne zajednice upoznale sa svim pojedinostima ovog procesa. U tom smislu, Opština Kolašin će produžiti period trajanja  javne rasprave o Studiji zaštite u trajanju od dva mjeseca, te će biti održane debate u mjesnim zajednicama koje gravitiraju rijeci Mrtvici.

Proglašenjem Mrtvice sa okolinom zaštićenim područjem stimulisaće lokalni ekonomski razvoj i kreirati nove šanse za lokalne zajednice. Zonacija predloženog zaštićenog područja neće onemogućiti tradicionalni način života lokalnih zajednica i korišćenje prirodnih resursa, već naprotiv, zaštićeno područje će biti zamajac razvoja i novih prilika na ovom poručju. Ovo je veoma važno za područje Mrtvice sa okolinom, koju karakterišu izraženi negativni demografski trendovi, o čemu svjedoče podaci da je ovo područje od 1961. godine, napustilo preko 80 % stanovništva“, istakao je Milija Čabarkapa, izvršni direktor Eko-tima.

Studija zaštite koju je izradila Agencija za zaštitu životne sredine predviđa stavljanje ovog područja pod zaštitu kao Parka prirode, ukupne površine 7322,06 ha. Studija navodi da je kanjon rijeke Mrtvice jedan od najljepših kanjona u Crnoj Gori i uopšte u Dinaridima, te da Mrtvica sa svojim univerzalnim prirodnim karakteristikama saslužuje da se nađe na spisku zaštićenih objekata prirode Crne Gore.

Zaštita Mrtvice sa okolinom je razvojna šansa opštine Kolašin i prilika za poboljšanje turističke ponude ove opštine. Međutim, kako bi ovo područje bilo održivo neophodno je uvažiti stavove lokalnih zajednica, kako tokom samog postuka proglašenja, tako i kasnije tokom upravljanja ovim zaštićenim područjem“,  navodi Milan Medenica, izvršni direktor Nature.

Inicijativa za zaštitu Mrtvice i njene okoline je pokrenuta od strane NVO Eko-tim i globalne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy u okviru regionalne Inicijative „Zajedno za rijeke“.