22. maj – Međunarodni dan biodiverziteta

Autorka: Bojana Živković

Biodiverzitet (biološka raznolikost) se najčešće doživljava samo kao širok spektar različitih mikroorganizama, biljnih i životinjskih vrsta, ali on uključuje i genetičke razlike unutar svake vrste i raznolikosti ekosistema koji su domaćini različitih oblika interakcija među svojim članovima.

Ujedinjene nacije 20 godina obeležavaju 22. maj kao Međunarodni dan biodiverziteta i možemo primetiti da je sada svest o biološkoj raznolikosti kao globalnom dobru od ogromne vrednosti za buduće generacije izraženija, ali i dalje se broj vrsta značajno smanjuje određenim ljudskim aktivnostima.

Na prošlogodišnjoj konferenciji „Planeta na izdisaju” smo od prof. dr Jozefa Setelea, rukovodioca istraživanja IPBES-a saznali da je 75% površine kopna značajno izmenjeno, 66% okeana značajno oštećeno i više od 85% močvarnih područja zauvek izgubljeno, kao i da je u toku najintenzivnije odumiranje prirode i nestajanje divljih vrsta od nastanka čoveka.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biodiverziteta je „Rešenje je u prirodi” i obuhvata tri različita aspekta – promocija znanja i nauke, podizanje svesti o važnosti biodiverziteta i poziv na akciju. Ovogodišnja tema naglašava nadu, solidarnost i važnost zajedničkog rada na svim nivoima kako bismo izgradili budućnost koja podrazumeva život u skladu sa prirodom.

Ovo je godina razmišljanja i preispitivanja i godina u kojoj smo u prilici da više nego ikada pokažemo snažnu volju za globalnim okvirom koji će „saviti krivulju“ gubitka biodiverziteta u korist cilokupnog živog sveta na Zemlji. Ovo je godina završetka Decenije biodiverziteta (2011-2020) i dobar momenat za donošenje zaključaka. Sledeće godine se otvaraju nova poglavlja brige o biodiverzitetu – Decenija obnove ekosistema i Decenija okeanologije za održivi razvoj, a čeka nas i novi samit UN o biodiverzitetu, kako bi se istakla hitnost delovanja na najvišim nivoima u znak podrške globalnom okviru za period nakon 2020. godine.

http://ekoblog.info/medjunarodni-dan-biodiverziteta/?fbclid=IwAR37UUI9ODh69sy75uK4O065hgy5jbTOaDtnUhuu6WNBwZRQP1jqpL2PWnw