3. jul – Međunarodni dan bez plastičnih kesa

Piše: Sara Damnjanović

Plastika kao neizostavan materijal koji se koristi u svakodnevnom životu ima više funkcija. Može pomoći u rešavanju brojnih izazova sa kojima se naše društvo suočava, bilo da se koristi kao pakovanje koje osigurava bezbednost hrane, služi za transport namirnica od prodavnice do kuće ili kao bio-kompatibilna plastika za farmaceutske proizvode. Takođe je jedan od najčešće korišćenih materijala, koji kao takav predstavlja veliko opterećenje na životnu sredinu. Pored toga što se proizvode i koriste u veoma velikim količinama i odlažu na nepropisne načine, tim proizvodima je potreban dugi niz godina da se samostalno razgradi u prirodi.

Plastika ima veoma široku upotrebu i predstavlja globalan problem.

Procenjuje se:

da svet koristi oko pet milijardi plastičnih kesa godišnje.
da se oko 13 miliona plastičnog otpada akumulira u morima i okeanima svake godine.
da je u poslednjoj deceniji proizvedeno i korišćeno više plastike nego u celini prošlog veka.
da koristimo 50% plastike kao plastiku za jednokratnu upotrebu.
da plastični otpad čini više od 10% ukupnog otpada koji svakodnevno proizvodimo.

Bezbedna ili ne?

Što se tiče bezbednosti plastike po ljudsko zdravlje plastični materijali sa oznakama 1, 2, 4 i 5 ne predstavljaju opasnost po živi svet jer sadrže jedinjenja velikih molekulskih masa koji nemaju mogućnost da prodru u hranu, a samim tim i u živi organizam.

Plastika koja je rizična za upotrebu jeste:

  • Plastika sa oznakom broj 3 ili polivinil hlorid, kod životinja izaziva oštećenje reproduktivnog sistema, oštećenja jetre, bubrega, srca.
    • Plastika sa znakom broj 6 ili polistiren, zagrevanjem u mikrotalasnim pećnicama može uzrokovati kancer kod ljudi i disfunkciju reproduktivnog sistema.
    • Ostala plastika koja je označena brojem 7 u sebi sadrži BISFENOL A (eng. Bisphenol A, BPA) koji predstavlja sintetički estrogen (hormon kod žena).

Zbog navedenog negativnog uticaja na čitav živi svet, teži se redukciji korišćenja plastike, a samim tim i plastičnih kesa. Kako bi se ljudskoj populaciji dokazala važnost smanjenja upotrebe plastičnih kesa, posvećen je jedan dan u godišnjem kalendaru upravo ovoj akciji, a to je – Međunarodni dan bez plastičnih kesa. Obeležava se danas, 03. jula. Zato, danas je pravi dan da pređemo sa plastičnih kesa na cegere ili neki drugi vid “transporta” proizvoda od prodavnice do kuće.

Kako možete doprineti smanjenju plastičnih kesa?

U prodavnice i supermarkete nosite svoj ceger, koji svakako traje duže, a neki zaista mogu mnogo lepše izgledati na vašem ramenu od plastične kese u ruci. Ima jako zanimljivih modela, pa čak postoje i radnje gde možete naručiti ceger sa printom po želji. Pritom ćete i uštedeti novac jer se u većini trgovinskih radnji plastične kese naplaćuju. Mada i u kupovini cegera treba biti odmeren, prekomerna kupovina svakako nije rešenje.
Postoje ekološke akcije koje uključuju čišćenje reka, šuma, parkova…

Pričajte sa ljudima o upotrebi plastičnih kesa i njihovom uticaju na životnu sredinu, samim tim se podiže svest populacije i skreće pažnja na problem koji zaista postoji.

Reciklirajte plastične predmete koje imate u svojim domovima, upotrebite ih više puta u istu ili različitu svrhu.

Recite „NE!“ plastičnim kesama.

Plastici je potrebno i po nekoliko stotina godina da se samostalno razgradi u prirodi, ako dođe da razgradnje ostaju mali delići poznatiji kao „mikroplastika“ koja predstavlja još veći problem po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Mikroplastika se zadržava u živim organizmima i tako pravi razne probleme. Ukoliko je potekla od plastike koja u sebi sadrži neku hemijsku supstancu, poput već pomenutog bisfenola, može izazvati poremećaj u endokrinom sistemu i to je samo jedan od primera.

Svakodnevno se bacaju velike količine plastičnih kesa koje na kraju završe u rekama, morima i okeanima. Dakle, ta široko rasprostranjena plastika uopšte nije bezazlena. Ako je ne vidimo kao predmet ili vreću u svakom slučaju je možemo naći u morskim organizmima koje konzumiramo. Razmišljajte o tome zarad sadašnjih i budućih generacija, napravimo dobar izbor i smanjimo upotrebu plastičnih kesa.