Trening na temu klimatskih promjena

 

NVO Natura je u sklopu projekta ”Ekološki grad u ekološkoj državi” u Kolašinu 14.06. organizovala trening za predstavnike NVO i građana iz Kolašina i Rožaja na temu klimatskih promjena.

 

Namjera ovog treninga je bila da predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija, ali i građana zainteresovanih za oblast zaštite životne sredine, da osnovne informacije o fenomenu klimatskih promjena, ekološkom aktivizmu i načinima na koje nevladine organizacije i građani mogu djelovati da ublaže negativne efekte ovih promjena koje se prije svega odražavaju na poljoprivredu, drvnu industriju i turizam kao glavnih nosilaca razvoja  opština Kolašin i Rožaje.

Takođe, prisutnima je predstavljen i predlog Odluke o selektivnom odlaganju otpada koji je pripremio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Opštine Kolašin uz učešće predstavnika NVO Natura.

Predavači na treningu su bili ekološki aktivista Aleksandar Perović i Mile Glavičanin, Sekretar sekretarijata za životnu sredinu Opštine Kolašin.

Inače, projekat ”Ekološki grad u ekološkoj državi” je podržan od strane NVO Green Home u okviru malih grantova kroz konkurs za podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji implementira Green Home u saradnji sa partnerskim organizacijama Climate Action Network iz Brisela (CAN Europe) i Savjet za zelenu gradnju Crne Gore. Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori kroz IPA Programa za razvoj civilnog društva 2016.

Glavni cilj projekta je: Doprinos povećanju nivoa učešća građana u procesu donošenja u oblasti zaštite životne sredine.